Нови психоактивни вещества са включени в Списък I - Растения и вещества

...
Нови психоактивни вещества са включени в Списък I - Растения и вещества
Коментари Харесай

Кабинетът допълни списъка с наркотичните вещества

Нови психоактивни субстанции са включени в Списък I - „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “.

Решението на държавното управление е регламентирано с смяна в Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.

Промяната е във връзка е решение на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации и в осъществяване на Делегирана инструкция (ЕС) 2022/1326 на Комисията от 18 март 2022 година за изменение на приложението към Рамково решение 2004/757/ПВР на Съвета по отношение на включването на нови психоактивни субстанции в определението за „ опиати “.

Целта е обезпечаване на сходство с интернационалните контракти, по които България е страна, както и попречване на трафика и разпространяването на съответните субстанции.

Очакваният резултат е ограничение риска от корист с класифицираните като наркотични субстанции, както и обезпечаване на опция за ефикасни законови дейности от страна на правоприлагащите органи, които ще доведат до понижаване на рисковете за обществото, подбудени от закононарушения, свързани с разпространяването и злоупотребата с веществата, стимулират се от Министерския съвет.

В Списък I на Единната спогодба по упойващите субстанции от 1961 година се включват веществата брорфин и метонитазен, които са от групата на синтетичните опиоиди.

В Списък II на Конвенцията за психотропните субстанции от 1971 година се включва веществото евтилон, което е от групата на синтетичните катинони.

За трите нови субстанции се ползват ограничения за народен надзор в осъществяване на условията на конвенциите.

На съвещание на Националния съвет по наркотичните субстанции, извършено на 27.07.2022 година, е взето решение за включване на веществото 3-СМС в Списък I- Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.

Веществото 3-ММС с непроизносимо название 2-(метиламино)-1-(3-метилфенил)пропан-1-он е към този момент включено в Списък I.

Пет страни членки са докладвали общо 27 смъртни случая с доказана експозиция на 3-ММС. Четири страни членки са докладвали също по този начин четиринадесет остри отравяния без съдбовен излаз с доказана експозиция на 3-MMC.

Очакваният резултат от измененията е ограничение риска от корист с класифицираните като наркотични субстанции, както и обезпечаване на опция за ефикасни законови дейности от страна на правоприлагащите органи, които ще доведат до понижаване на рисковете за обществото, подбудени от закононарушения, свързани с разпространяването и злоупотребата с веществата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР